dimarts, 19 de març del 2013

Festivitat de Sant Josep


A l'Escola Bressol Dracs treballem d'una manera molt estreta amb les families que sempre s'impliquen, d'una o altra forma, en les activitats que realitzem al llarg de l'any, tant dins com a fora de l'escola.

Cada any, com ja ve éssent costum, a l'Escola Bressol Dracs celebrem la Festivitat de Sant Josep d'una manera molt especial... Convidem a un avi o àvia d'algun dels nens i nenes de l'escola a passar una estona entre cassoles i estris de cuina, preparant una recepta ben tradicional en aquestes dates: La Crema de Sant Josep.

Durant la setmana prèvia a la festivitat hem estat treballant els diferents ingredients que integren aquest plat tan nostre.

El dia 19 de març, muntem un taller de cuina a l'escola dirigit pel saber tradicional de l'avi o àvia convidat, en el qual participen tots els nens i nenes, i a on cadascun d'ells observa, descobreix, manipula i tasta tots els ingredients necessaris per elaborar aquest postre tan tradicional i deliciós.

En aquests tallers l'objectiu que es persegueix és doble. Per una banda, la integració de les families dins l'escola, creant un  ambient conegut, familiar i de plena confiança pels infants, de manera que l'escola es converteixi en una prolongació de casa. La figura de l'avi o àvia ens ajuda també a transmetre als petits el respecte per el saber fer i l'experiència dels més grans de la familia.

Per altra banda, els nens i nenes comencen a experimentar amb diferents ingredients de la cuina quotidiana, amb els quals podem treballar d'una manera molt directa i natural els sentits (vista, gust, olfacte, tacte...)i, el més important, perden la por i les reticències a tastar coses noves, A DESCOBRIR...

Per aquells que tingueu curiositat en conèixer més sobre el perquè de l'elaboració d'aquest postre en aquestes dates, podeu donar un cop d'ull a la nostra nova pàgina del blog: Orígens i Tradició de les nostres festes.

 A continuació teniu un recull fotogràfic de la feina realitzada...

També podeu accedir a través del canal Dracs de YouTube a una petita animació sobre com hem realitzat l´esmentada Crema de Sant Josep.









     

    
  






















   



   


        


    

dimecres, 13 de març del 2013

No es diu -No puc-. Es diu -M'ajudes?-




Els infants a partir del moment de naixement viuen tot un seguit de situacions, reben tot un seguit d’estímuls que poc a poc aniran dibuixant, perfilant i marcant la seva personalitat.

Un element essencial per el bon desenvolupament cognitiu de la persona és la seva autoestima. En la generació d’aquest concepte d’un/a mateix/a, intervenen directament l’afecte, l’estima, l’enteniment de les seves necessitats per part dels adults que els acompanyen i la sensació de seguretat per a créixer. També son importants les oportunitats d’èxit, en el desenvolupament de les seves habilitats, destreses i competències.
 Segons Damon i Hart “l’autoestima implica una orientació afectiva capaç de ser avaluada positiva o negativament. Les avaluacions que faci l’infant de les seves pròpies competències influiran en les experiències emocionals i en la conducta en futures situacions semblants; per tant influeixen en la seva personalitat global”.

Per una altre banda, el llenguatge com a eina essencial de la comunicació humana, juga un paper important doncs les paraules no son exemptes de càrrega emocional, per tant tenen influències en la generació de l’autoconcepte  dels infants, és per això que tant pares/mares... com educadors/es hem de procurar dirigir-nos als nens i nenes amb les paraules apropiades per a cada moment. El llenguatge dels infants, sobretot els que s’inicien en la parla és limitat i molt conceptual, el domini de la paraula implica un canvi en la relació amb l’entorn, s’inicia el simbolisme i la capacitat de representació.


Des de l’escola bressol Dracs, aquestes dues idees les tenim molt presents, i els practiquem cada dia, sobretot canviant el “no puc” d’un infant pel “m’ajudes?”.
El nen/a davant un problema, com podria ser pujar un esglaó de psicomotricitat, ens dirà “no puc” i les seves paraules ja representen un fre per elles mateixes, dons davant d’aquest “no puc” no hi ha alternativa, la única sortida és: Si o No. Per el contrari si aquesta mateixa situació l’infant l’enfronta dient “M’ajudes?”, trenca amb aquest binomi i obre pas a un il·limitat camp de sortides al repte, a més demostra la seva confiança en l’adult de referència, que oferirà els recursos necessaris perquè conjuntament amb esforç es superi la dificultat; pugi i baixi de l’esglaó amb èxit.
Segons Erickson (1902-1994) dels 0 als 2 anys els infants passen per la crisis de confiança Vs desconfiança, que serà importantíssim en el desenvolupament futur de la persona. Si hem generat espais de confiança durant el seu creixement l’infant sabrà que podrà comptar amb l’entorn en els moments necessaris i per tant tindrà un punt de recolzament essencial.
Des de Dracs treballem per la generació d’aquesta confiança que és bàsica pel desenvolupament integral de la persona. Confiem en els infants i les seves capacitats i els acompanyem amb un llenguatge que ofereix oportunitats, recursos, solucions creatives. 

Parlem amb un vocabulari generador de confiança, que els transmet: t’estimen, tens recursos, segur que d’aquesta te’n surts amb èxit. 









dilluns, 4 de març del 2013

Preinscripcions curs 2013-2014




Quasi sense adonar-nos, ja estem al mes de Març i comencen els períodes de preinscripcions i portes obertes a la major part de les escoles d´arreu.
Desde l´Escola Bressol Dracs volem fer una crida a tots aquells que ens volgueu venir a conèixer. La nostra escola ofereix matrícula oberta durant tot l´any perque ens basem, desde sempre, en la premisa que els nens neixen quan neixen, i no es pot supeditar això a períodes de matriculació rígids i limitats.

A l´Escola Bressol Dracs no fem portes obertes, t´obrim la porta

Acceptem nens/es desde 3 mesos fins a 3 anys durant tot l´any, tot i que tenim un nombre de places limitat, donat que sóm una escola petita i familiar.
Concertem les entrevistes en horari escolar ( tret que a la persona interessada no li sigui possible venir dins d´aquest horari), perque creiem que és molt important per els pares i mares que han de deixar per primera vegada als seus fills a càrrec d´altres persones, poder veure el dia a dia de l´escola i còm s´hi desenvolupa l´activitat quotidiana.
També recomanem venir amb el nen/a per a que hi hagi un primer contacte amb el nou entorn.




Podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic o per telèfon. En el cas que us interessi obtenir informació prèvia podeu donar un cop d´ull a la nostra pàgina de Facebook.